Blog van Ingrid

6. okt, 2019

Cherry plum – Kersenpruim.

Deze Bachbloesem zit in groep 1: Angst.

Ik weet het, los laten is de boodschap en ik begin met mijn angst voor het loslaten te laten gaan.

Dit is een zin uit het boek van Veronika Reniers. En eigenlijk staat hier alles over de Cherry plum in een notendop.

De Cherry plum, die ook in de rescue remedie zit, wordt ingezet wanneer je de controle dreigt te verliezen. Bij angst om je verstand te verliezen, om ‘gek’ te worden. Angst om je over te geven aan de stroom des levens omdat die krachtiger is dan jij. Angst om een nieuwe richting in te slaan omdat je de uitkomst niet weet. Het gevoel dat je een tijdbom in je hebt die op het punt staat te ontploffen.

Deze angst kan ontstaan door trauma’s die je eerder hebt mee gemaakt en zoveel inpakt op je hebben gehad maar er nooit uitgekomen zijn. Maar deze angst kan ook komen door iets wat je recent hebt mee gemaakt.

Door het inzetten van de Bachbloesem Cherry plum kan je gebruik maken van je eigen kracht om moeilijkheden te voorkomen, om conflicten te vermijden. Maar wat zeker ook speelt bij een negatieve Cherry plum energie is dat je jezelf niet kan beschermen tegen drift aanvallen, als je op het randje staat van een zenuwinzinking, als je overweegt jezelf of iemand anders iets aan te doen en bij familie drama’s.

Positieve Cherry plum energie helpt je om de controle te behouden over je eigen leven. Het kan helpen bij kinderen die in bed plassen omdat ze in hun slaap geen controle over hun blaas hebben. Maar je kan ook denken aan de hulp die deze remedie geeft wanneer je bezig bent met het afkicken van een verslaving en je bang bent om weer in het oude patroon te vervallen.

Kort om de Cherry plum helpt je om de moed op te brengen om jezelf open te stellen voor wat je op je pad komt en de sprong te wagen.

 

De Cherry Plum bij dieren

Als je bovenstaande hebt gelezen is het niet zo moeilijk om te bedenken wat het voor dieren kan betekenen. Het is bij dieren wel moeilijk vast te stellen waarom zij onder zulke hoge spanning leven. Er moet duidelijk sprake zijn van een innerlijk conflict, wil deze remedie de juiste zijn.

Katten

Bij een negatieve Cherry Plum energie kan je denken aan dieren die hun kalmte /zelfbeheersing regelmatig verliezen en daarbij geweld kunnen gaan gebruiken. Iets wat ze normaal gesproken niet zouden doen. Net zoals kinderen kunnen schrikken van hun eigen woede-uitbarstingen, kunnen katten hysterische en doodsbang worden door de heftigheid van hun eigen emoties. Het kan ook een goede remedie zijn bij katten die zichzelf verminken door in hun eigen vacht te bijten.

Bij katten kan je denken aan de Cherry Plum als ze:

Zichzelf verwonden, heftig blazen of krabben, Katten die in paniekraken en er alles aan doen om te ontsnappen zonder aan de risico’s te denken die dat met zich mee brengt en onbeheerst aanvallen van hun jongen of andere katten.

Honden

Bij honden zien we vaak onvoorspelbaar gedrag. Vind hij het bijvoorbeeld  vandaag goed als er aan zijn staart getrokken wordt, morgen kan hij er onbeheerst om grommen. Ook speelkameraadjes kunnen van het ene moment op het andere veranderen in vijanden. Deze honden zijn angstig op het hysterische af. Ze kruipen vaak bibberend weg en als je ze bijten als je ze wilt helpen. Honden met een tekort aan Cherry Plum energie moeten niet alleen geholpen worden met deze remedie maar er moet ook gekeken worden waardoor het dier deze spanning opbouwt.

Paarden

He t paard met een onbalans in Cherry Plum energie heeft onvermijdelijk veel en voelbare spanning op hals en kruisspieren. Heeft zich aangepast, zal niet echt lastig zijn maar geeft zich niet. Een poging om dit paard los te rijden zal niet lukken. Ook zal je de hals niet goed diep naar beneden kunnen rijden. Zelfs tijdens een b kan dit paard zich niet ontspannen en wil alleen verzameld en vooral aan de teugel lopen. Dit dier vindt in de kudden  wel zijn plaats maar zal moeilijk vriendschappen sluiten. Zijn spanningsveld is groot waardoor andere paarden niet in de buurt willen staan. Dit dier kan zonder zijn verstand te gebruiken onverwacht uit de hoek komen. Dit kan ontstaan doordat het dier wordt lastiggevallen door een ander dier en geen rust in zijn box vind maar kan ook komen door aardstralen. Probeer in zo’n geval het dier 3 maanden in een andere box te plaatsen en met Cherry Plum te ondersteunen. Laat de stal indien nodig neutraliseren.

 

19. jul, 2019

Impatiens - Reuzenbalsemien.

Deze Bachbloesems zit in groep 4: Eenzaamheid.

Ik ben elke keer weer verbaast over wat ik van de Bachbloesems kan leren. Zo ook de Impatiens weer. Heel kort door de bocht wordt deze bloesem omschreven als: ongeduldig. En iets uitgebreider komen we op; mensen die snel denken en handelen en alles willen hebben zonder uitstel. Vooral bij ziekte willen ze heel snel genezing ervaren.

Nu is het zo dat als ik een bloesem gaat uitwerken ik allerlei boeken open leg en gaat lezen wat ze er over te vertellen hebben. Daarna ga ik voelen wat met mij resoneert en wat niet. Het bijzondere (of eigenlijk niet) is dat je er altijd dingen van jezelf in herkent. En dat klopt natuurlijk ook want de Bachbloesems zijn gemaakt voor al de 28 emoties die je in je hebt.

Wat mij het meeste aansprak is de manier waarop iemand met een tekort aan Impatiens omgaat met andere mensen. Ze kunnen heel erg geïrriteerd raken wanneer iemand in een normaal tempo zijn werk doet. Het liefst nemen ze dat werk dan uit handen en doen het zelf want dan gaat het veel sneller en veel beter. Nou daar heb ik mezelf echt heel vaak schuldig aan gemaakt kan ik wel zeggen. 😉 En toch herken ik mezelf dan weer niet in ongeduldig en alles snel, snel doen. Wel weer een mooi inzicht!

Wat me ook aansprak was de zin over eenzaamheid en waarom de Impatiens in deze groep is geplaatst. Mensen met een Impatiens tekort hebben de overtuiging dat ze ook al zijn ze met vele dat ze er alleen voorstaan en alles alleen te moeten doen en niemand kunnen vinden om zich mee te verbinden. Ik denk dan zeker aan hoog gevoelige mensen die ook vaak die eenzaamheid ervaren in hun leven.

De positieve kant (dus als de Impatiens in balans is) laat dan iemand zien die zijn eigen unieke ritme heeft gevonden in het grotere geheel. En die zich niet zomaar uit zijn evenwicht laat halen. Bovendien kan die persoon zich dan helder en begrijpelijk uitdrukken naar andere zonder geïrriteerd te raken waardoor het lichaam ook weer tot rust kan komen. Bij genezingsprocessen zullen ze inzien dat niet de fysieke genezing maar het innerlijke proces belangrijk is.

Bij fysieke klachten kan je denken aan huid irritatie en plotselinge spanningspijn of krampen.

 

De Bachbloesem Impatiens voor dieren

Impatiens dieren zijn vaak enthousiast , bijna onstuimig en is overal voor in. Hij kan niet wachten tot het gaat beginnen en gaat er dan ook gelijk flink tegenaan. Dit dier is door zijn haast weinig verdraagzaam, zeker naar de mens die dingen te rustig of te grondig doet. Ook soort genoten waar hij goed mee op kan schieten, krijgen soms een grauw of een knauw als hij in het vuur van zijn bezigheden door hen wordt gestoord.

 

Kat

Impatiens katten kan je herkennen omdat ze vaak gejaagd rond rennen en van de ene activiteit in de andere storten. Ze hebben vaak ongelukjes die veroorzaakt worden omdat ze zich niet voldoende rust gunnen om er de tijd voor te nemen. En zijn snel geïrriteerd. Ook kunnen ze er slecht tegen als ze op hun eten moeten wachten of niet snel genoeg naar binnen of naar buiten worden gelaten.   

 

Hond

Dit is een drukke hond die tegen je op springt en met allerlei voorwerpen aan komt dragen.  Ongeacht hoe lang je weg bent geweest. Ook zal hij de visite tot vervelens toe vertellen hoe blij hij is dat ze er zijn. Hij vraagt ook regelmatig wanneer hij nou eindelijk eens uitgelaten gaat worden ook al is hij net terug. Met andere honden is hij ook altijd de ‘leraar’ die de ander enig sinds verteld hoe de regel zijn. Een hond waar weinig rust in zit en die bij elk geluid of beweging op springt om te kijken wat er aan de hand is.

Het zijn vaak fantastische honden van wegen hun prachtige verantwoordelijkheidsgevoel, heel gezellig en altijd bereid om mee te doen met wat je ook maar verzint. Vooral in een druk gezin waar hij veel aandacht krijgt doet hij het heel goed. Het is wel een hond die tegen zichzelf beschermt dient te worden omdat hij anders niet aan zijn rust toekomt.

 

Paard

Vaak is dit een hoog in het bloed staand type, dat regelmatig staat te schrapen van ongeduld. Het Impatiens paard kan bij het poetsen of opstijgen niet stil staan en begint al te draven voor dat je goed en wel los gestapt bent. (dit kan ook voorkomen bij paarden die te hoog in het voer staan). Hij neemt vaak het initiatief wanneer er gespeeld wordt in de wei. En ook degene die bij een buitenrit tijdens het hand galopje plotseling de sprint in kan zetten.

Een ideaal paard voor een onstuimige, en levenslustige puber, die grensverleggende behoeftes heeft. Wat natuurlijk als gevaar heeft dat ze elkaar uitdagen en daardoor ongelukken gebeuren.

Voor deze dieren is het wel belangrijk om de Bachbloesems in te zetten om ongelukken en frustraties te voorkomen. Mocht u hier vragen over hebben bel of mail me gerust wat hier de mogelijkheden zijn.

Veel liefs,

Ingrid

 

 

 

28. apr, 2019

Olive – olijf

Deze Bachbloesem zit in groep 3: Onvoldoende interesse voor het heden

De Bachbloesem Olijf wordt ingezet voor algehele uitputting en geestelijke vermoeidheid. Dit kan zijn door fysieke inspanning maar ook door het weggeven van je eigen energie waardoor je zelf leeg achter blijft.

De olijf is het teken van vrede en harmonie. Denk maar aan de duif met de olijftak bij de ark van Noach.  Het heeft de kracht om na een heftige periode het vermoeide lichaam terug in zijn kracht te zetten.

Het zorgt voor vernieuwing.  Vooral als er al heel lang  roofbouw is gepleegd op het lichaam en ook voor hen die geen enkele levenslust meer hebben.

Maar ook voor mensen die een over bezet leven leiden en geen tijd hebben om te ontspannen kan het veel goeds doen.

De olijf kan ook ingezet worden na een herstel periode, ze herstelt de vitaliteit, de kracht en de belangstelling voor het leven.  

Olijf laat je opnieuw stralen, zowel innerlijk als uiterlijk. Doordat het een stimulans is voor de cel deling zal ook de innerlijke jeugdigheid naar buiten komen.

Het leid ook naar het gevoel van overvloed en vertrouwen op het universum. Het ervaren van de energie die vanuit het universum bij ons binnen komt en die ons leid. Door gebruik van Olijf laat je jezelf niet leeg stromen maar vul je jezelf met licht.

Olijf is niet echt een type-remedie.

 

 Bachbloesems Olijf voor dieren

Voor dieren wordt deze remedie ingezet bij diepe vermoeidheid na extreme fysieke of mentale inspanning of na een ziekte, een zware dracht- en/of zoogperiode.

Bij een dier kan je altijd na gaan of er een rede is voor diepe vermoeidheid. Is die er niet kan je beter kijken of hornbeam die ook hoort bij vermoeidheid of aan Larche en mimulus die het dier de moed ontnemen om ergens aan te beginnen maar wat dus geen fysieke vermoeidheid is.

Bij honden en katten is één van de meest herkenbare symptomen dat ze veel slapen.

Een paard staat veel op rust en lijkt zelfs grazen op een prima wei te vermoeiend te vinden.

Sommige dieren laten van vermoeidheid hun eten staan. Dwing deze dieren niet. Ze weten dat hun spijsvertering veel energie vraagt en dat hebben ze op dat moment niet. Je zou dan eventueel een vaste dag in kunnen voeren. Rust blijft altijd de belangrijkste factor voor herstel. Tref je een dier aan in oververmoeide toestand en constateer je een negatieve olijf energie en zie je na rust geen verbetering, begin dan zonder aarzelen met het toedienen van de remedie.

2. okt, 2018

Deze maand gaan we dieper in op de Bachbloesem Sclerantus ofwel de Hardbloem. De Sclerantus helpt je om eindelijk eens die knoop door te hakken. Wat is het waardoor je er maar steeds omheen blijft draaien.

Iedereen heeft weleens; zal ik wel of zal ik niet! Vooral als je niet bij je gevoel kan komen. Juist dan kan je geen beslissing nemen omdat je niet weet of het goed of juist slecht/fout voelt. Wanneer je met je gevoel een beslissing nemen zal je weten of je er blij van wordt en is de keuze zo gemaakt. Maar zit je teveel in je hoofd dan is het nemen van een besluit een hele klus. Er zijn ook mensen die uiteindelijk een besluit nemen maar er binnen de kortste keren weer op terug komen omdat ze zo wispelturig zijn. Sclerantus helpt je om innerlijk in evenwicht te komen zodat je besluitwaardiger in het leven staat.

Maar wat is nu eigenlijk het gevaar als je niet in balans bent?

Het gevaar is dat je snel beïnvloedbaar bent en dat andere mensen hun ideeën aan jou opdringen. Voordat je het weet hebben ze zoveel invloed dat je eigenlijk hun leven lijd in plaats van dat van jezelf. Bovendien maak je jezelf op deze manier afhankelijk van die ander. Want zonder hen kan je geen beslissingen nemen.

Je hebt ook Sclerantus nodig als je het ene moment heel positief en het andere moment heel negatief in het leven staat en het huilen nader dan het lachen. Ook zijn je gesprekken dan vaak onsamenhangend en spring je van de hak op de tak.

Door het gebruik en van de Bachbloesem Sclerantus zal je meer innerlijke stabiliteit ervaren en veel besluitvaardiger zijn. Ook tijdens gesprekken zal je ervaren dat je beter geconcentreerd bent en evenwichtiger. Het zou zonde zijn om mooie kansen voorbij laat gaan omdat je geen besluit an nemen!

Deze remedie versterkt ook je 3e, 4e en 6e Chakra waardoor je niet meer hoeft te kiezen maar 'weet' wat je weg is en hoe die te gaan!

Sclerantus voor dieren

Sclerantus dieren zijn vaak heel wispelturig, zo denk je dat ze graag hun brokken eten en op een ander moment begint hij er niet eens aan. Ze zijn vaak rusteloos en weten niet goed welke rol ze binnen de groep spelen. Zelfs de ontlasting kan het ene moment diarree zijn en het andere moment constipatie. Gelukkig kan door het gebruiken van Sclerantus dat soort dingen verbeteren.

De Sclerantus katten kunnen zo besluiteloos zijn wanneer ze een tekort aan Sclerantus hebben dat ze niet kunnen kiezen waar ze hun middag dutje gaan houden. Ook emotioneel kunnen ze heel sterk reageren. Ook kunnen deze dieren last van reisziekte hebben. Bovendien kan de Sclerantus ondersteunen bij evenwicht problemen (wel altijd eerst de dierenarts laten onderzoeken).

Het Sclerantus paard is een onrust veroorzaker, omdat het niet weet welke plek hij in de kudde heeft daardoor onzeker wordt en door ander weg gejaagd wordt. Het komt veel voor bij ranke paarden die hoog in het bloed zitten maar dat hoeft niet perse. Ze worden graag gepoetst en gemasseerd eker als je rustig en zacht tegen ze praat. Ze zijn vaak heel erg bereid om voor je aan de slag te gaan zolang je maar duidelijk met je hulpen bent en zij de beslissingen niet hoeven te nemen.

De Sclerantus hond blijft maar rondjes draaien op zijn plaats en kan eigenlijk niet beslissen hoe hij moet gaan liggen. Ligt hij net en zijn baasje staat op dan gaat hij gelijk weer overeind, je zou eens iets kunnen missen! Deze honden zullen wanneer de gezinsleden gaan stoeien absoluut in verwarring raken omdat hij niet weet of het spelen of vechten is. Ze zijn zeer intelligent maar keuzes maken is erg moeilijk. Vreemde mensen weten dan ook vaak niet wat ze aan zo'n hond hebben. De ene keer is hij aardig en de andere keer staat hij te grommen.

Dieren worden soms gek door de vele mogelijkheden die door het hoofd kunnen gaan. Ze hebben daarbij ook hulp nodig van hun baasje die, wanneer je de Bachbloesem Sclerantus gebruikt, zorgt dat er niet teveel prikkels zijn en ze niet teveel keuzes hoeven te maken. Na een aantal weken kan je de druppels afbouwen en kijken hoe het zonder gaat.

 

 

2. okt, 2018