Hornbeam

07/09/20

Deze Bachbloesems zit in de groep 2: Onzekerheid.

Doe datgene waarvan je houdt en hou van datgeen je doet.

De frequentie is zingeving, veerkrachtig evenwicht tussen werk en rust.

De Hornbeam wordt ingezet wanneer er spraken is van vermoeidheid. Het gaat hier alleen niet om lichamelijke vermoeidheid maar meer om geestelijke vermoeidheid. Het niet meer dragen van alles wat op je pad komt. Je lichaam komt als het ware in opstand. Of beter gezegd het blokkeert op een bepaalde manier. Het is een overbelasting van het mentale energie veld.

Als geheugensteuntje wordt het vaak de term maandagmorgengevoel gebruikt. Heel vaak hebben mensen het gevoel dat ze nog vermoeider opstaan dan dat ze naar bed zijn gegaan. Het is vooral heel moeilijk om ergens aan te beginnen. Als een donkere muur rijst het voor hen op. Het voelt vaak als een sleur om aan de nieuwe week te beginnen, een week waarin betrekkelijk weinig verantwoording zit maar wel talloze eisen aan de persoon in kwestie wordt gesteld. Eenmaal opgang is er vaak van vermoeidheid geen spraken meer en realiseert men dat het eigenlijk ook vrij weinig problemen heeft opgeleverd om de dag door te komen.

Wanneer kan men aan Hornbeam denken: Bij vermoeidheid door mentale overbelasting. Nerveuze uitputting, slap en krachteloos, overmatige behoefte aan slaap, vind opstaan of beginnen aan iets heel moeilijk. Bij gebrek aan belangstelling en motivatie voor normale werkzaamheden. Bij overmatige zintuigelijke belasting na langdurig beeldscherm gebruik, langdurig intensief studeren/lezen of langdurig t.v. kijken. Na een langdurig herstel van een ziekte en men vreest nog te zwak te zijn voor revalidatie. Bij geïrriteerde ogen en spataderen (kompresse opleggen met Hornbeam).

Het gebruik van Hornbeam kan ons weer vitaliteit geven om zaken waar we tegen op keken weer met frisse geest en volle moed te hervatten. Heeft weer energie, neemt initiatief en kan weer aanpakken.

De Hornbeam bij dieren

Je mag je een zeer bewegelijk en enthousiast ondernemend dier voorstellen, tot dat jij je er mee gaat bemoeien, dan verandert het dier in een soort lijdzame sul. Je snapt er niets van en maakt je ernstig zorgen over de aard van jullie relatie en vraagt je af of jullie wel een goede combinatie vormen. Tot overmaat van ramp zie je het dier bij wildvreemd bezoek ineens heel enthousiast reageren. Laat je niet gek maken het heeft niets met jullie combi te maken. Het is meer aannemelijk dat je dier in een negatieve hornbeam energie verkeert. Dat betekent dat het dier overal tegenop ziet vooral als het zich dagelijks herhaald en daardoor voelt het zich geestelijk uitgeput. Wanneer er iets onverwachts voordoet blijkt er van lichamelijke vermoeidheid geen spraken. Bij een dier werkt het anders dan bij mensen en als zijn lichaam zegt: ‘stop, niets doen want je hebt de energie niet’ ook meteen stopt.

Katten

Hornbeam kan bij katten worden ingezet die lusteloos en vermoeid zijn, ondanks het feit dat ze voldoende rust hebben gehad en dus eigenlijk vol energie zouden moeten zitten. Een lusteloosheid die in de loop van de dag lijkt te verdwijnen. En katten dien geen zin hebben om te spelen maar als ze eenmaal begonnen zijn vol energie blijken te zitten. Het kan zelfs zijn dat wanneer je hun bakje lievelingseten neerzet ze er uitgebreid aan snuffelen en vervolgens weg lopen en er dan pas later aan gaan beginnen.

Honden

Deze hond heeft geen zin in zijn dagelijkse wandeling, tenminste niet met diegene die dat altijd met hem doet. Het spel wat hij gewoonlijk enthousiast over was boeit hem niet meer. Een beetje melancholisch ligt hij met de kop op de poten naar die mens te kijken die hem probeert over te halen om mee te gaan wandelen. Deze honden hebben behoeften aan veel afwisseling en zelfs verhuizen vinden deze honden een leuke afwisseling. Probeer daarom ook regelmatig te wisselen van route of loopt hem andersom of aan de andere kant van de straat. Het liefst natuurlijk een wandeling in de vrije natuur en dan het liefst steeds ergens anders.

Paarden

Je kan ze herkennen aan die prenten van vroeger waar een paard met een laaghangend hoofd in de verte staan te staren. Vandaag de dag zien we paarden die tijdens het poetsen hu hoofd laten hangen en sloft tijdens de training en moeilijk voorwaarts te krijgen. Tot je stomme verbazing zie je hem in de wei ineens een sprintje trekken en de andere paarden uitdagen terwijl jij het gevoel had dat hij moe van de training was. Het dier is dus niet fysiek moe maar voelt zich alleen zo als er gewerkt moet worden. Deze dieren hebben baat bij een afwisselend trainingsprogramma. In plaats van de dagelijkse training kan je ook eens denken aan grondwerk, een buitenrit, een wandeling of aan de longeerlijn. Plezier en afwisseling daar gaat het om bij deze dieren.

Share This